Friday, September 27, 2013

Karrierváltás...??!!

Yachtokat sokfelé lát az ember, Tv-ben, interneten, vagy csak ha elmegy egy tengerparti nyaralásra...nekem az elsö ötlet/gondolat St. Thomas szigetén pattant ki a fejemből, amikor is a mi hajónk egy kb 75-80 méteres Yacht mellé dokkolt az egyik reggel. Endrével, ketten, a munkánk kezdése előtt a hajó elejében található nyílt fedélzetről "csodáltuk" a Yachtot, a rajta dolgozó embereket, és mindazt a nyugodtságot amit az a hajó tükrözött. Már akkor járt az agyam, hogy egy napon talán én is ilyen Yachton dolgozhatnék... :) Igy született meg az elképzelés, a terv a váltásra. Miután leszálltam a Breezeről márciusban, Franciaországban elvégeztem 2 nagyon fontos, úgymond "belépő" képzést a yachtozáshoz, de sajnos nem tölthettem el annyi időt kint, hogy munka után nézzek. Aki nem olvasta volna az erről szólóbejegyzést,  itt és  itt  megtalálja.
 Sok minden kavargott a fejemben, mielőtt úgy döntöttem, hogy leszállok a Legendről... mi lesz, hogy lesz, hol, meddig, mikor.... de minden ilyen ismeretlen tényező ellenére is úgy gondoltam, hogy mennem kell, váltanom kell. 2 hét otthoni pihenő és szervezkedés után ismét útnak indultam...A yachtos munkát kereső fiatalokat un. Crew házakban találja meg az ember. Itt Antibesben 5-6 ilyen szállás található, ami az év 80%-ban tele van, és csak szerencsével találni üres helyet. Jó néhány email után, az egyik ház azt írta van még 1 szabad helye, nyugodtan jöhetek. Így is lett... kedves, jó fej emberek fogadtak az érkezésem napján, akik közé egyből sikerült beilleszkednem. :) Összesen 14-en vagyunk itt, akik munka után vadásznak... kezdők, többszezonos yachtosok, veteránok, mindenfélét találni. Az én Crewházamról bövebben Itt olvashatsz.  Munkát sokféleképpen kell / lehet keresni. Az egyik út az, hogy az ember elmegy a különböző közvetítőkhöz, és velük intézi az egész procedúrát. Ezt általában már a tapasztalattal rendelkező, többszezonos yachtosok csinálják. A másik út az un. Dockwalking, ami annyit takar, hogy az életrajzzal és minden fontos papírral a kezedben járod a helyi dokkokat ( Antibes, Cannes, Monaco stb.) és kérdezősködsz, beszélgetsz a yachton az emberekkel, stb. Ezen szakaszon valamikor minden yachtos átesik, mivel az összes kezdő ezt a módszert alkalmazza, sőt az ügynökségek is ezt tanácsolják a zöldfülűeknek... Egyszerű dolognak hangzik, de mégsem olyan könnyű, kell egy jól megszokott rutin, és tapasztalat, mire az ember jó lesz a dockwalkingban. Sokszor az a pár másodperc, félperc munkát jelenthet, így jól eladhatóvá kell tennie magát az embernek, hogy sikerrel járjon. Milyen arányú a siker? Általában 10 yachtból 2-3 mondja azt, hogy igen nekik lehet, hogy kell ember, illetve elveszik az ember életrajzát és átnézik, szóval ehhez nagyon nagy kitartás, és elhatározottság kell, és itt derül ki, hogy ki az aki igazán szeretné ezt csinálni a jövőben. Én a legtöbb kikötőt már megjártam, sikerült kiosztanom 40-50 db életrajzot, számtalan emberrel beszéltem és cseréltem telefonszámot... :) Így szerezhet magának az ember napi munkát, ami elengedhetetlen a kezdőknek, így ez esetben nekem is. Hiszem azt, hogy a sok próbálkozás egyszer majd visszafizetődik és nemsokára én is ott mosolyoghatok egy 70-80 méteres yacht személyzete között. :)


 Szeptember 25-28 között megrendezésre kerül 23-ik alkalommal a Monacoi Yacht Show. Szerencsére idén én is hivatalos vagyok az eseményre, az egyik Yachttól kapott karszalaggal.


 Hogy milyen volt a világ egyik legnagyobb Yacht kiállítása belülről?? A következö bejegyzésböl megtudod. 


Üdv: Ricsi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...