Ha megadod e-mail címed értesülhetsz az új bejegyzésekről. Ingyenes!

Sunday, June 30, 2013

Szörfoktató lettem...

Aki ismer tudja, hogy kb. 10 éve ismerkedtem meg a windsurffel. Akkor Horvátországban álltam először deszkára, még egy kezdetleges nagy 180 literes Fanatic-kal kezdtem. Később egyre jobban belejöttem, a Velencei tavon gyakorolgattam és egyre jobban tetszett. Nem jártam tanfolyamra soha, sokat tanultam két barátomtól / a nagy öregektől/ Barnától és Imrétől. Amikor nem volt elég szél a parton "fejben" gyakoroltunk és adtuk át egymásnak a praktikákat. Ahogy fújt egy kicsit pattantunk a deszkáinkra és csapattuk a vizen. 

Úgy gondoltam, hogy a tudásomat már sikeresen át tudnám adni annak aki surfözésre adja a fejét, ezért gondoltam elvégzem az oktatói képzést. Sose tudni hova vetődök még ahol esetleg hasznát vehetem ennek a papírnak. :D

Most a szabadságom idején június elején volt egy szörfoktatói tanfolyam a balatonfenyvesi Vízisport Centrumban. Korábban itt tanultam Kite-ozni is Attilánál a vezetőnél. Ő szervezte a tanfolyamot ami 3 napig tartott. Összesen 10-en voltunk vegyesen fiúk- lányok. 

Az idő nem nagyon kedvezett nekünk. Június lévén a víz és az idő is már kedvező szokott lenni, de most a leghidegebb napokat fogtuk ki. Ruhában azért aránylag elviselhető volt az a pár óra amit a vízben töltöttünk.

 Kb. 5-6 nm-es vitorlával bemutattuk a fordulások lehetséges fajtáit, indulásokat, menekülést esetleges esések után.


Rajtunk kívül nem nagyon volt más a vízben.


Az elméleti részben tanultunk meteorológiát, baleset megelőzést, anyagismeretet, elméleti és gyakorlati képzés oktatásának felépítését. Hogyan kell megtervezni egy teljesen kezdő alaptanfolyam tematikáját, és azt milyen formában kell leoktatni. 
  Először az elméleti tananyagból  tesztet írtunk, ahol ennek elsajátítását mérték le rajtunk. 40 kérdésből állt a feladatsor,  volt válaszlehetőséges kérdéstől a helyzetfelismerésen át a rajzoson keresztül minden. Hibátlanra sikerült.


A gyakorlati vizsgán 20 darab tételből húztunk egy feladatot, nekem a vitorla felhúzása jutott. Tehát azt kellett bemutatni egy szimulátoron /ami a szárazföldön ugyan úgy viselkedett mint ha a vízen lenne a deszka/ hogy a valóságban ezt hogyan tanítom meg a tanulónak. Mire kell felhívni a figyelmet, hogyan javítom ki a hibákat stb.


Tulajdonképpen le kellett oktatni egy órát mintha azt egy tanulónak tartanánk.


A sikeres vizsga után oklevelet és nemzetközi oktatói igazolványt kaptunk.

A vakációmnak hamarosan vége. Pont 4 hónapig voltam itthon. 10-én repülök Miamiba, legközelebb már onnan jelentkezem!

Üdv: Ricsi


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...