Ha megadod e-mail címed értesülhetsz az új bejegyzésekről. Ingyenes!

Sunday, February 10, 2013

Segítség leendő hajósoknak

Annyi e-mailt és megkeresést kapok a hajós munkával kapcsolatban, hogy sajnos nem győzök mindenkinek válaszolni, ezért gondoltam egy bejegyzésben összefoglalom a tudnivalókat /amiket én tudok/, és válaszolok a feltett kérdésekre is.Tehát az elején kezdve, ha valaki legalább alap szinten beszél angolul és meg is mer szólalni, akkor érdemes jelentkeznie egy munkaközvetítő irodánál, esetemben 4-nél jelentkeztem és a GMN-nél kötöttem ki, mert a többi a fiatal korom miatt elutasított. Még most is kétséges hogy hány éves kortól is lehet kikerülni ide, mindenesetre én 19.5 voltam :). Tehát egy jó kis önéletrajzzal, bizonyítványokkal, referenciákkal érdemes felkeresni az irodát és ott sor kerül egy beszélgetés keretében a nyelvi tudás felmérésére. Ha ez megfelelő, akkor jöhet a második kör, ahol már a cég egy képviselőjével kell interjúzni és egy tesztet kell kitölteni. Ez az én időmben /2012 szeptember/, 15 ezer forintba került. Itt azonnal kiderül, hogy felvesznek e a hajóra vagy nem. Ha sikeres az interjú, akkor pár héten-hónapon belül megjön a szerződés a pontos dátummal, hogy mikorra és hova kell kiutazni.
Ezután kell elintézni a kötelező orvosi vizsgálatot  /nagy labor, drog teszt, tüdőszűrő, általános orvosi vizsgálat kb: 50 ezer ft /, fel kell venni egy oltást ami 13 ezer és 10 évig ad védettséget, meg kell kérni a vízumot ami a mi esetünkben C1D /többszöri beutazásra jogosító hajós vízum/ kb. 25 ezer. Ha ez mind meg van akkor a repjegyet is érdemes minél hamarabb megvenni ami kb. 600-700 dollár, attól függően hova kell utazni. Ezt érdemes a Gmn-nel intéztetni, mert ők jó áron tudják megvenni a jegyeket.
Többen kérdezték, hogy induláskor kb, mennyi pénz kell? Én vittem valamennyi kp-t, 300 dollárt és bankkártyát is. Tulajdonképpen itt 2 hetente van fizetés, az elsőt azt a 3. hét végén kapod meg, egy saját bankszámlára amihez egy nemzetközileg használható mastercard bankkártya is tartozik.
  Az első pár hét betanulási időszak azért a fizetés még nem túl sok, de mivel szinte semmire nem kell költeni, ezért az otthonról hozott pénzzel ki lehet húzni addig. Szállás, kaja, inni való ingyen van. Ha valakinek egyéb szükséglete van arra kell a saját pénz, és az internet kártya az 20dollár/200 perc. A munkaruhát meg kell venni, de nem kell kifizetni, mert a fizetésből szintén levonják az árát.
A munkaidő kb. 10-12 óra, több szünettel, attól függően ki milyen pozícióban, és műszakban dolgozik. 
Ezután csak nyomni kell a melót 6-7 hónapig minden áldott nap, itt nincs hétvége, vagy ünnepnap, a megérdemelt szabadság napokat ezután egyben kapod ki. Ez a vakáció, amire én is hamarosan haza érkezem 10 hétre.  A repjegyet haza is neked kell venni. :(
Dióhéjban ennyi jutott eszembe, ha valakinek még maradt valami kérdése az tegye fel bátran.
És íme néhány kép innen-onnan, Dominika, Curacaó, Aruba, Antiqua vegyesen.
 Üdv mindenkinek Nassauból a Bahamákról! :)

Ricsi


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...